Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige steunt familie na zelfdoding

GGZ Friesland zet verpleegkundigen in om familie te begeleiden na een zelfdoding. Hun hulp moet verkomen dat nabestaanden ook een suïcidepoging doen.
Verpleegkundige steunt familie na zelfdoding

 
Jos de Keijser, klinisch psycholoog bij GGZ Friesland en de Groningse onderzoeker Marieke de Groot kregen onlangs de tweejaarlijkse Ivonne van de Ven Prijs. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar de risico’s voor nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd. De Keijser: ‘Aanleiding voor ons onderzoek was een Canadees onderzoek, waaruit bleek dat de kans op suïcide onder nabestaanden van iemand die zichzelf om het leven heeft gebracht, tien keer groter is.’
 
Nabestaanden
Aan de hand van die bevindingen schreef het tweetal een programma voor nabestaanden. Verpleegkundigen van enkele grotere huisartsenpraktijken werden getraind om met de methode te werken. Het programma bevat een werkboek dat de verpleegkundigen meenemen naar getroffen gezinnen, met oefeningen en gespreksonderwerpen. Jos de Keijser: ‘De groep die het boek kreeg, bleek er na afloop beter voor te staan dan de controlegroep die het programma niet had gevolgd.’
 
Geldbedrag
Het programma is inmiddels standaard voor gezinnen in Friesland en Groningen die met zelfdoding te maken hebben.
De onderzoekers ontvangen een geldbedrag van € 1.750,--. De prijs wordt uitgereikt tijdens de werkconferentie 'Suïcide voorkomen' op 13 en 14 maart 2007 in Amsterdam.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.