Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen trainen voor donorwerving

Minister Hoogervorst van VWS wil artsen en verpleegkundigen trainen om gesprekken te voeren met nabestaanden over orgaandonatie. Hiermee moet het percentage weigeringen van donatie door familie verminderd worden.

Het aantal orgaandonaties is in 2006 met 7 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal transplantaties nam af (8 procent), maar het aantal mensen dat op een wachtlijst staat voor transplantatie is met 1440 nagenoeg gelijk gebleven.
 
Cijfers
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) over 2006 . Minister Hans Hoogervorst, die orgaandonatie wil stimuleren, heeft de Tweede Kamer geschreven dat de daling nog niet hoeft te betekenen dat zijn aanpak faalt. Misschien is het aantal overledenen dat geschikt is om organen af te staan gedaald, maar cijfers daarover zijn nog niet bekend.
 
IC's
Uit een analyse van gegevens van IC's van veertig ziekenhuizen blijkt dat 10% van de overledenen aldaar een potentiële donor is. Bij slechts dertig procent van deze groep vindt donatie plaats. Dit heeft te maken met het feit dat nabestaanden veelal donatie weigeren. De minster hoopt dat het trainen van artsen en verpleegkundigen in het voeren van requestergesprekken de situatie verbetert. Hij heeft de NTS gevraagd hiervoor met een projectvoorstel te komen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.