Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Alleen het noodzakelijke voor multitrauma'

Multitraumapatiënten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis rijden is belangrijker dan het ter plekke stellen van een diagnose.

Dit stelt promovendus Rob Lichtveld, tevens één van de belangrijke auteurs van het Landelijk Protocol Ambulancezorg. Op de plaats van het ongeluk zijn alleen de essentiële handelingen van belang. Het ter plekke stellen van een diagnose door de ambulancezorgverleners kan beperkt blijven, omdat gemiste letsels zelden leiden tot een slechtere uitkomst, aldus Lichtveld.
 
Essentiële handelingen
Koos Reumer, directeur van de brancheorganisatie AmbulanceZorg Nederland, is het hiermee eens. ‘De essentiële handelingen hebben betrekking op het stabiliseren van de patiënt. Het is natuurlijk belangrijk om ter plekke de luchtwegen te klaren en in te grijpen als er sprake is van een hartstilstand. Maar als de vitale functies nog in werking zijn, dan is het zaak om een multitraumapatiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te vervoeren.’
 
Meer onderzoek
AmbulanceZorg Nederland wil in de toekomst onder meer onderzoek gaan doen naar het effect van verschillende handelingen die in de keten van acute medische zorg worden uitgevoerd.
 


Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.