Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Diabetes op loer voor vrouw met hoge bloeddruk

Vrouwen met een hoge bloeddruk hebben drie keer zoveel kans om diabetes te krijgen dan hun seksegenoten met een lage bloeddruk.

Dat blijkt uit een van de grootste studies door een aantal Amerikaanse universiteiten om het verband tussen hoge bloeddruk en diabetes te onderzoeken. De resultaten staan in het European Heart Journal.

Vier groepen

Aan het onderzoek namen 38.000 vrouwen werkzaam in de gezondheidszorg deel. Bij aanvang van het onderzoek in 1993 had geen van hen diabetes of hart- en vaatziekten. De vrouwen werden gevolgd tot maart 2004. De vrouwen werden verdeeld in vier groepen: een optimale bloeddruk (< 75/120 mmHg), een normale bloeddruk (75-84 mmHg/120-129 mmHg), hoge normale bloeddruk (85-89 mmHg/130-139 mmHg) en verhoogde bloeddruk (> 90 mm/140 mmHg).

Obesitas

Na tien haar had respectievelijk 1,4%, 2,9%, 5,7% en 9,4% van de vrouwen diabetes type 2 ontwikkeld. Vrouwen met een hoge bloeddruk bleken driemaal zoveel kans op diabetes te hebben. Het maakt voor deze verhouding niet uit of ze een normaal gewicht hadden, overgewicht, of obesitas.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.