Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Erasmus MC start behandelcentrum sikkelcelziekte

Het Erasmus MC heeft een behandelcentrum voor sikkelcelziekte geopend.

Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen uit de Antillen, Suriname, het Middellandse Zeegebied en Afrika. In Rotterdam wonen naar schatting 10.000 dragers en 13.000 patienten met sikkelcelziekte en andere vormen van erfelijke bloedarmoede.
 
Mutatie
Sikkelcelziekte is een erfelijke afwijking. De ziekte ontstaat doordat hemoglobine door een mutatie een andere structuur heeft gekregen en  samenklontert. De erytrocyten krijgen hierdoor een 'maansikkelvorm', die verstoppingen in de vaten veroorzaakt. Dit veroorzaakt ernstige (pijn)klachten en anemie. De behandeling van patiënten met sikkelcelziekte in intensief en langdurig.
 
Sikkelcelverpleegkundige
Het sikkelcel behandelcentrum richt zich op voorlichting, behandeling, genetische counselling en preventieve zorg voor dragers, patiënten en hun kinderen. In het centrum is een speciale sikkelcelverpleegkundige werkzaam.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.