Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gehoor blijft werken tijdens narcose

Iedereen kan onder narcose nog horen en gesproken taal begrijpen. Dat mensen die zich een operatie kunnen herinneren niet diep genoeg in slaap zijn gebracht, lijkt dus een fabeltje te zijn.

 
Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Volgens hen kan iedereen horen onder narcose, maar vergeten de meeste mensen na het ontwaken weer dát ze wat gehoord hebben en ook wát ze hebben gehoord.
 
Wisselende dieptes
Tijdens het onderzoek brachten neurowetenschappers en anesthesiologen een groep vrijwilligers onder narcose. De narcoses hadden per persoon wisselende dieptes. De onderzoekers keken met behulp van MRI naar de taalgerichte hersenactiviteit.
 
Dromen
Daarbij ontdekten zij dat bepaalde delen van het brein, die een rol spelen bij het geheugen en de taalherkenning onder narcose nog activiteit vertoonden en reageerden op spraak. De onderzoekers vermoeden dat veel meer operatiepatiënten dan gedacht geluiden waarnemen terwijl zij gesedeerd zijn, maar dat zij zich dat achteraf niet herinneren, net als met dromen vaak het geval is.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.