Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gencombinatie speelt rol bij suïcidale gedachten

Suïcidale gedachten komen vaker voor bij patiënten met een specifieke gencombinatie dan bij patiënten die niet met deze genen geboren zijn.


Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het National Institute of Mental Health (NIMH) in de Verenigde Staten.


Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1915 depressieve patiënten, met of zonder specifieke gencombinatie, die allemaal antidepressiva slikten. Hiervan klaagde zes procent over suïcidale gedachten. Van de patiënten die de specifieke gencombinatie hadden klaagde maar liefst 36 procent over suïcidale gedachten.

Andere behandeling
‘Kennelijk kunnen we erfelijk materiaal beschouwen als een van de mogelijke oorzaken van suïcidale gedachten’, zegt Anton Loonen, bijzonder hoogleraar farmacotherapie bij de Rijksuniversiteit Groningen. ‘En als de genen een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van suïcidale denkpatronen, dan moet de behandeling van suïcidale patiënten hierop worden afgestemd. Denk aan nieuwe medicijnen, maar ook aan andere vormen van gedragstherapie.’


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.