Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

In Rutgershuis geen voorlichting meer na 25ste

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen is boos dat mensen boven de 25 jaar straks niet meer terecht kunnen in voorlichtingscentra seksualiteit, anticonceptie en abortus, de vroegere Rutgershuizen.

Het genootschap heeft daarover een brandbrief naar de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd, aldus een woordvoerder. Het ministerie heeft besloten per 1 januari 2008 de aandacht te richten op jongeren tot en met 25 jaar. Wie ouder is kan alleen nog bij de huisarts terecht voor de zogenoemde eerstelijnsvoorlichting.
Druk
Als de centra voor seksualiteit, anticonceptie en abortus verdwijnen, ontstaat een grotere druk op tweedelijnszorgcentra zoals ziekenhuizen, aldus het genootschap. Volgens de abortusartsen kunnen in de voorlichtingscentra problemen vaak beter en goedkoper worden opgelost of zelfs voorkomen.

Alleen bij huisarts
Mensen met bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening of erectieproblemen kunnen straks alleen nog bij hun huisarts aankloppen. Dat geldt ook bij ongewenste zwangerschappen. Meisjes die zich een pessarium willen laten aanmeten, het enige niet-hormonale voorbehoedsmiddel, kunnen straks nergens meer terecht. Er zijn bijna geen huisartsen die dit kunnen doen.

Hogere kosten
Volgens de artsen is de '25 plus groep' best bereid een bijdrage in de kosten te betalen, maar is dat niet voldoende om de kosten te dekken. Als de eerstelijns hulp wegvalt worden de kosten in de tweedelijns hulpverlening echter veel hoger, aldus het genootschap. 'Voor de medische hulpverlening zou er een klein bedrag bij moeten, voor de seksuologische hulpverlening mogelijk iets meer', aldus voorzitter Olga Loeber. 'Echter de kosten zullen zeker lager zijn dan in de tweede lijn.' De GGD gaat de jongeren tot 25 jaar voorlichting geven en krijgt voor die groep meer geld.
 
Gerelateerd:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.