Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Manifestatie voor betere thuiszorg succesvol

Honderden mensen demonstreerden woensdag 3 oktober bij het parlementsgebouw in Den Haag voor een betere CAO voor thuis- en verpleeghuiszorg.
Manifestatie voor betere thuiszorg succesvol

 
De gezamenlijke vakbonden hadden werknemers van thuiszorginstellingen en verpleeghuizen opgeroepen tot actie voor een betere CAO. De overheid heeft sinds kort op beperkte schaal marktwerking ingevoerd bij een onderdeel van de thuiszorg, namelijk de huishoudelijke hulp. Volgens de SP en de bonden staan hierdoor nu tienduizenden banen op het spel.
Volgens hen zijn werkgevers door de problemen niet bereid een fatsoenlijke CAO voor de 360.000 medewerkers in de thuiszorg en verpleging af te sluiten.
 
Stakingen
De bonden geven de werkgevers tot het eind van de week de tijd om met voorstellen te komen. Stakingen worden niet uitgesloten. Gemeenten zijn sinds kort verantwoordelijk voor de organisatie van de huishoudelijke hulp voor ouderen, zieken en gehandicapten. Zij wijzen mensen nu vaker eenvoudige huishoudelijke hulp toe, waardoor de instellingen niet voldoende werk meer hebben voor de werknemers met meer opleiding.
Oplossingen
Gemeenten en zorginstellingen zijn nu overal in het land bezig oplossingen te vinden voor de problemen. Beide partijen willen niet dat personeel op straat wordt gezet omdat dat personeel juist hard nodig is om de zorgvraag van de vergrijzende samenleving op te vangen. De bonden koppelen de problemen in de thuiszorg nu aan het feit dat er ook nog een nieuwe cao voor de sector verpleging en verzorging (voor de sector thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen) moet worden afgesloten. De onderhandelingen daarover verlopen al lange tijd moeizaam.
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.