Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Mantelzorgers van dementerenden overbelast'

Voor één op de vijf mantelzorgers is de zorg voor een demente patiënt zowel lichamelijk als emotioneel te zwaar.


Dit blijkt uit een onderzoek van Nivel naar de belasting van mantelzorgers van dementerenden dat onlangs is gepresenteerd.

Zwaar

Volgens Nivel lopen vooral twee groepen mantelzorgers het meeste risico op overbelasting. Het gaat om mantelzorgers die dagelijks voor hun partner of ouder met dementie zorgen én om mantelzorgers die aangeven dat de zorg vooral op hen neerkomt.  Een mantelzorger moet soms 24 uur voor een dementerende patiënt zorgen en constant alert zijn. Daarnaast krijgen ze te maken met verdriet om de achteruitgang van een geliefde en veranderingen in het gedrag van deze persoon.

Steun

Tweederde van de mantelzorgers heeft behoefte aan professionele adviezen en informatie. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe om te gaan met gedragsproblemen. Een dementerende patiënt kan bijvoorbeeld bang, boos en in de war zijn en mantelzorgers weten dan vaak niet wat ze moeten doen.Lees ook:Knelpunten in mantelzorg

Bekijk het filmpje over mantelzorgers van Eén Vandaag: Item EénVandaag

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.