Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nederlanders slikken steeds meer pillen

Nederlanders lijken massaal aan de medicijnen te zijn. Artsen schrijven steeds meer recepten uit, ook neemt het aantal pillen per recept toe.


De stijging laat zien dat medicijnverslaving onder Nederlanders is toegenomen.

 
Aantallen
Jaarlijks schrijven artsen 96 miljoen herhalingsrecepten uit, ten opzichte van 34 miljoen eerste verstrekkingen. Bij cholesterolverlagers, bètablokkers, antidepressiva en slaapmiddelen is zelfs 91 procent een herhaling.
In 2006 kregen patiënten voor 48 dagen medicijnen mee, terwijl ze in 1991 voor tien dagen minder werden bevoorraad.

Verslaving
Volgens Erik van Rijn van Alkemade, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, zitten vooral afhankelijkheidsgevoelige medicijnen als antidepressiva en kalmeringsmiddelen in de lift. ‘Het is de kunst om die pillen te gebruiken tot de depressie de kans heeft om te verdwijnen', zegt van Rijn van Alkemade, 'maar het zijn, uitzonderingen daargelaten, geen middelen die je je hele leven hoeft te slikken. Veel Nederlanders doen dat wél.’

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.