Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw medicijn voor uitbehandelde reumapatiënt

Uitbehandelde reumapatiënten kunnen voortaan rekenen op nog een kans: deze week is het infuusmiddel Abatacept beschikbaar gekomen.

Volgens prof. dr. Piet van Riel van het UMC St Radboud is hiermee nieuwe hoop voor duizenden reumapatiënten die jaarlijks medicamenteus zijn uitbehandeld.
 
Lichamelijke conditie
Uit internationale medicijnstudies blijkt dat het nieuwe middel van geneesmiddelenfabrikant Bristol-Myers Squibb het ziekteproces afremt en verdere aantasting van de gewrichten vertraagt. Abatacept (Orencia) doet ook de pijn en zwelling van de gewrichten afnemen en kan de lichamelijke conditie van de patiënt verbeteren.
 
Dertien behandelingen
Het middel wordt in een kuur van dertien maandelijkse behandelingen in het ziekenhuis gegeven. De Nederlandse Zorgautoriteit verleent nog deze week toestemming om het infuusmiddeltoe te voegen aan de zogeheten beleidsregel voor dure geneesmiddelen. Dat betekent dat ziekenhuizen het middel voor een groot deel (70-80 procent) vergoed krijgen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.