Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Regels na slaapdienst veranderen

De regels voor rusttijden bij aanwezigheidsdiensten worden per 1 februari 2008 aangescherpt.
Regels na slaapdienst veranderen


De rusttijd voor en na de slaapdienst blijft elf uur bedragen. Vanaf volgend jaar mag de rusttijd alleen nog worden ingekort als er een goede reden voor is. Ook moet het collectief worden afgesproken.

Arbeidstijdenbesluit
De diensten komen vooral voor in de zorg- en welzijnssector en bij hulpdiensten (zoals ambulance). De aangescherpte regels van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maken deel uit van het Arbeidstijdenbesluit.

Rustperiode
Net als nu mag straks maximaal twee keer per week de rustperiode worden ingekort tot tien uur en eenmaal tot acht uur, mits gespreid over de week. Compensatie moet in de volgende rustperiode worden gegeven.

Gerechtshof
De aanpassing was nodig na een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem over aanpassing van de dienstroosters bij Ambulancedienst Gelderland-Zuid. De rechter vond de huidige regels strijdig met de Europese arbeidstijdenrichtlijn en de uitleg daarvan door het Europese Hof van Justitie.


redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.