Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Senioren centraal in cao-overleg UMC's

De cao van de Universitair Medische Centra gaat op de schop. Op 8 november starten de eerste onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Senioren staan bovenaan op de agenda.


Naar verwachting is de nieuwe cao over vijf á 6 jaar klaar. Hoofdpunt van de eerste onderhandelingen is de seniorenregeling van de UMC’s. Deze vervalt na 31 december dit jaar. Invoering van het ‘persoonlijk budget’ in de cao lijkt een oplossing. Maar over de invulling hiervan lopen de meningen uiteen.

Persoonlijk budget
Met het persoonlijk budget kunnen UMC-werknemers een bepaald bedrag opmaken aan zaken als scholing, vrije tijd voor zorgtaken of hersteltijd bij verminderde belastbaarheid. Met deze mogelijkheden zouden ouderen het gemis van de seniorenregeling kunnen overbruggen.

Gelijke behandeling
De seniorenregeling vervalt omdat onderscheid op grond van leeftijd moeilijk wordt door de Wet Gelijke Behandeling. Dat zegt werkgever NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) in haar persbericht. Bovendien zou deze regeling niet meer wenselijk zijn, nu de overheid verwacht dat ouderen langer doorwerken.

Volledig salaris
In de huidige cao kunnen oudere personeelsleden o.a. een volledig salaris krijgen voor 80 procent werken en hoeven zij geen onregelmatige diensten te draaien.


Redactie Nursing, Corine de Goede

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.