Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Snel handelen na tia voorkomt vervolginfarct

Bij snel ingrijpen na een tia is het risico op een groot vervolginfarct met 80 procent terug te brengen.
Snel handelen na tia voorkomt vervolginfarct

 
Dat blijkt uit onderzoek van Franse en Britse neurologen, vandaag gepubliceerd in The Lancet . Deze ontdekking zou een eerste aanzet tot een nieuwe tia-richtlijn moeten zijn, bepleiten de onderzoekers. 
 
Ernstig vervolginfarct
Tia-verschijnselen zijn meestal binnen 24 uur verdwenen. Zo’n 10 procent van de tia-aanvallen wordt echter in de eerste week gevolgd door een ernstig en gevaarlijk herseninfarct, stellen de Britse neurologen. Om zo’n vervolginfarct te voorkomen, moet snel worden gereageerd, vinden zij.
 
Aspirine
Ze vergeleken de gezondheidssituatie van mensen die na een tia snel in het ziekenhuis terecht waren gekomen met die van mensen bij wie dat dagen had geduurd. De behandeling was vervolgens vaak dezelfde: het toedienen van anti-stollingspillen, zoals aspirine.
 
Huisartsen
Snelle actie vermindert het aantal vervolginfarcten met 80 procent, berekenen de Britten en de Fransen. De medische gegevens die ze analyseerden waren afkomstig van negen huisartspraktijken in het graafschap Oxfordshire. De Parijse neurologen benaderden vijftienduizend huisartsen, cardiologen, collega-neurologen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.