Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Thuiszorg gaat over de kop'

Thuiszorginstellingen dreigen binnenkort over de kop te gaan nu een deel van de zorgvergoedingen uit de AWBZ is gehaald en in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is ondergebracht. Ook dreigen ongeveer 12.000 thuiszorgers hun baan te verliezen.
'Thuiszorg gaat over de kop'

Dat stellen algemeen directeur van Thuiszorg Rotterdam Eric Hisgen en bestuurder van Amsterdam Thuiszorg Gerard Tanke, maandag in de Volkskrant.
 
Failliet
Door de komst van de WMO zijn gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk voor de thuiszorg en sluiten zij sneller contracten met de goedkoopste thuiszorgaanbieders. Hierdoor is een grote verschuiving ontstaan van zwaardere naar lichtere huishoudelijke hulp. Veel zorginstellingen lopen zo inkomsten mis en blijven met gekwalificeerd personeel zitten dat te duur is voor huishoudelijk werk alleen. Verschillende aanbieders van zorg zullen hierdoor failliet gaan. Volgens Tanke en Hisgen hangt duizenden thuiszorgers ontslag boven het hoofd.

Indicatie
Volgens Hisgen en Tanke moet de huishoudelijke verzorging deels terugkeren naar de AWBZ. Mensen die het nodig hebben kunnen dan op medische indicatie hulp krijgen. Ondersteunende huishoudelijke hulp blijft bij de gemeente als onderdeel van de WMO. Daarnaast moet de aanbestedingssystematiek worden afgeschaft of bijgesteld en moeten mensen zelf kunnen kiezen van wie ze de zorg betrekken.
Protest
Verschillende vakbonden roepen op tot protest tegen de problemen in thuiszorg. Woensdagmiddag 3 oktober houden zij een manifestatie op het Plein in Den Haag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van de invoering van de WMO voor het personeel in de thuiszorg.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.