Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMCU start therapie voor verkrachte meisjes

Het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht heeft een nieuwe groepstherapie ontwikkeld voor pubermeisjes die aangerand of verkracht zijn, en hun ouders.

Het doel van de therapie (STEPS) is om Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) te verminderen. Mensen met PTSS hebben klachten als herbelevingen en slaap- en concentratieproblemen.
 
Verhaal delen
De therapie bestaat uit acht bijeenkomsten voor steeds vier meisjes. Volgens het UMC vinden aangerande en verkrachte meisjes het prettig om hun verhaal met elkaar te kunnen delen en hebben ze steun aan elkaar.
Ouders volgen therapie in een parallelle groep. Zij krijgen informatie, waardoor zij de stressreacties van hun dochter en zichzelf gaan begrijpen, en ontvangen adviezen hoe ze hun dochter het beste kunnen steunen in het verwerkingsproces.
 
Honderd aanmeldingen
In de afgelopen twee jaar hebben zich bij het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht honderd meisjes aangemeld in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar, die eenmalig seksueel geweld hebben meegemaakt en daar blijvende problemen van ondervinden.
 
Volgens cijfers van Rutgers Nisso Groep uit 2005 is in Nederland 1 op de 6 meisjes tussen de 12 en 25 jaar wel eens gedwongen tot seksuele handelingen.

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.