Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

VUmc vermindert agressie met gedragsregels

Fysiek geweld, bedreiging en belediging worden niet meer getolereerd in VU medisch centrum. Dit staat in de nieuwe gedragsregels die horen bij het project ‘VUmc agressievrij’ dat onlangs van start is gegaan.
 
VUmc vermindert agressie met gedragsregels

Gedragsregels
‘Om duidelijk te maken welk gedrag niet wordt getolereerd in het ziekenhuis, zijn er regels opgesteld,’ zegt Martin Kersloot, projectleider veilige zorg VU medisch centrum, ‘Dit is nodig omdat verpleegkundigen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om te bepalen wanneer iemand over de schreef gaat.’ Een van deze gedragsregels is het niet accepteren van fysiek geweld. ‘Het komt voor dat een man de arm van een verpleegkundige omdraait omdat zijn moeder niet snel genoeg geholpen wordt’, zegt Kersloot, ‘Verpleegkundigen hebben er vaak begrip voor dat iemand zoiets doet omdat hij gestrest is. Met de gedragsregels willen we verduidelijken dat zoiets echt niet kan.’

Andere voorbeelden van gedragsregels zijn het niet meer tolereren van bedreiging en belediging. Kersloot: ‘Sommige mensen beginnen te schelden als een afspraak niet snel genoeg wordt gemaakt, dat wordt nu niet meer als normaal beschouwd.’
Rode kaart
Als werknemers te maken krijgen met onbehoorlijk gedrag, kunnen ze dit melden via een speciale meldingskaart. Dit kan lijden tot een sanctie waarbij een gele of rode kaart wordt uitgedeeld. Bij een gele kaart krijgt de overtreder een waarschuwing, bij een rode wordt de toegang tot het ziekenhuis ontzegd. In VUmc zijn er nog geen kaarten uitgedeeld, wel zijn er al verschillende meldingen binnengekomen.


 
Gerelateerd:

 

Redactie Nursing – Fleur Brands

Of registreer je om te kunnen reageren.