Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Werkdruk beïnvloedt (on)tevredenheid werktijden

De gezondheid van zorgpersoneel kan het best bevorderd worden door verlaging van de werkdruk, vergroting van regelmogelijkheden en door meer rekening te houden met de situatie thuis.
Werkdruk beïnvloedt (on)tevredenheid werktijden

Dat blijkt uit onderzoek van Velibor Peters, onderzoeker van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Angelique de Rijk, universitair docent en programmacoördinator van de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers bestudeerden in hoeverre verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen tevreden zijn met hun onregelmatige werktijden (TOW). Het onderzoek is gepubliceerd in Verpleegkunde, het Nederlands-Vlaams wetenschappelijk tijdschrift voor verpleegkundigen.
 
Voorspeller
Belangrijkste conclusie is dat gezondheid samenhangt met werk- en thuiskenmerken. Werkdruk was de belangrijkste voorspeller. Personeel dat een hogere werkdruk, minder regelmogelijkheden en minder sociale steun op het werk rapporteerde, was minder tevreden met de onregelmatige werktijden.
 
Belasting
Onregelmatige werktijden vormen een extra belasting voor het zorgpersoneel en zijn van invloed op gezondheid, welzijn en gedrag. Verschillende studies hebben psychische en psychosomatische gevolgen aangetoond: chronische vermoeidheid, depressie en slaapproblemen. Ook worden een verminderde arbeidstevredenheid, verstoringen van het circadiane ritme, ongunstige leefstijlen, een verhoogde neiging het werk te verlaten en burn-out genoemd.
 

 
Gerelateerd:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.