Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Jaarlijks 540 doden door gebruik pijnstillers’

In Nederland overlijden jaarlijks 540 mensen door langdurig gebruik van pijnstillers. Dit blijkt uit een proefschrift van reumatoloog Harald Vonkeman.

‘Jaarlijks 540 doden door gebruik pijnstillers’


Het gaat om ontstekeningsremmende middelen als diclofenac en ibuprofen .


Maagbloeding
In Nederland krijgt jaarlijks circa 1% van de gebruikers, dat zijn ongeveer 5100 patiënten, een ernstige maagbloeding door het gebruik van deze pijnstillers. Van deze groep overlijden er 540.
Vonkeman is werkzaam bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede en schrijft zijn proefschrift aan de Universiteit Twente. De Universiteit en het ziekenhuis volgden twee jaar lang 52.000 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers. Ze keken bij deze mensen naar het risico op ernstige maagbloedingen.

Opvallend
Het meest opvallend was dat slechts de helft van de patiënten met een sterk verhoogd risico maagzuurremmers voorgeschreven krijgt. Dit terwijl tweederde van de maagbloedingen voorkomen kan worden door gelijktijdig gebruik van maagzuurremmers.
Ook blijkt dat 17% van de patiënten meerdere verschillende soorten tegelijkertijd gebruikt. De kans op maagbloedingen is hierdoor veel groter.
Gerelateerd:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.