Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Arts vindt decubitus niet interessant

Bedlegerige patiënten die kampen met doorligwonden vormen een groot medisch probleem. Maar artsen zijn hier nauwelijks in geïnteresseerd.


Dat stelt dermatoloog Ronald Houwing, die onlangs promoveerde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Volgens Houwink ontbreekt het aan gedegen onderzoek naar het ontstaan van de aandoening.


Vierde plaats
‘In kosten is decubitus de vierde ziekte, maar wereldwijd houden zich nog geen tien groepen wetenschappers hiermee bezig’, zegt Houwing. Artsen laten het probleem over aan de verpleegkundigen, meent de promovendus.


Industrie

‘De overheid vindt dat er wat moet gebeuren, maar heeft er veel te weinig geld voor over. Nu wordt vooral onderzoek verricht met steun van de industrie. De vraag is of dat wel de juiste oplossing is.’ Houwing stelt dat de industrie van voeding en verbandmiddelen in tegenstelling tot geneesmiddelenfabrikanten nauwelijks aan regels zijn gebonden.


Maatregelen
Hij hoopt dat toekomstig onderzoek risicopatiënten kan aanwijzen. ‘We moeten uitzoeken welke patiënten het wel en niet krijgen. Met die kennis kunnen we gericht preventieve maatregelen inzetten, want het is veel te duur om alle risicopatiënten preventief te behandelen.’

Doorligwonden zijn te voorkomen door bedlegerige patiënten vaak van houding te laten wisselen, maar dat kost veel verpleegkundige kracht. Ook zijn speciale matrassen nodig.


Redactie Tvv

Of registreer je om te kunnen reageren.