Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoogleraar: 'Meer verpleegkundigen in besturen'

Verpleegkundigen moeten vaker zitting nemen in Raden van Bestuur en het management van zorginstellingen.
Hoogleraar: 'Meer verpleegkundigen in besturen'

Dat stelt Rianne de Wit in haar oratie, waarmee zij op 23 november 2007 het ambt zal aanvaarden van hoogleraar in de Verplegingswetenschap aan de Universiteit Maastricht. Zij gaat zich vooral bezig houden met verpleegkundige aspecten van zorgprocessen.
 
Patiënt
Om de patiënt daadwerkelijk centraal te stellen in de zorg, zouden volgens De Wit verpleegkundigen zitting moeten nemen in een RvB of het zorgmanagement, zodat deze kunnen meebeslissen over beleid. Verpleegkundigen staan immers het dichtst bij de patiënt.
 
Verpleegkundig directeur
Volgens de hoogleraar betekent het herinvoeren van de verpleegkundige directeur (zoals in België gebruikelijk is) en het uitbreiden van managers met een verpleegkundige opleiding een belangrijke verbetering van de kwaliteit van patientenzorg.
 
Verplegingswetenschap
Rianne de Wit is hoogleraar Verplegingswetenschap bij de Vakgroep Verpleging en verzorging van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht en tevens bij de stafgroep verpleging van het stafdirectoraat Zorg en Leren van het academisch ziekenhuis Maastricht.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.