Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

IGZ neemt rekenvaardigheid mee bij inspecties

Gezien de huidige signalen over verpleegkundige rekenvaardigheid gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij toezichtbezoeken aandacht besteden aan rekenvaardigheid.
IGZ neemt rekenvaardigheid mee bij inspecties

Dat laat IGZ-woordvoerder Marijn Beelen aan Nursing weten. De IGZ houdt nu niet actief toezicht op rekenvaardigheden van verpleegkundigen, maar de Inspectie wil hier wel aandacht aan gaan besteden.

 

Meldingen

De IGZ vindt het zorgelijk dat rekencapaciteiten van verpleegkundigen onvoldoende blijken te zijn. Bij de IGZ zijn echter niet veel meldingen over rekenfouten bekend, omdat hiervan alleen calamiteiten gemeld worden.

  

Basisvaardigheden

'De Inspectie is van mening dat je van afgestudeerd verpleegkundigen mag verwachten dat ze kunnen rekenen', laat IGZ-woordvoerder Marijn Beelen weten. 'Het gaat tenslotte om mensen met opleidingen op mbo- of hbo-niveau. Rekenen behoort tot de basisvaardigheden van elke verpleegkundige. ', aldus Beelen.

 

Toezichtbezoeken

De Inspectie wil het aan het veld overlaten om te beslissen of verpleegkundigen een jaarlijkse rekentest moeten doen. Instellingen zijn zelf aan zet om na te gaan hoe het ervoor staat met de rekenvaardigheden van hun verpleegkundig personeel, vindt de IGZ.

 

 

 

Redactie Nursing - Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.