Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klacht koelceldood afgewezen

Het medisch tuchtcollege heeft de zussen Coby en Dikkie Emons uit Zoetermeer in het ongelijk gesteld. Een verpleegkundige zou hun moeder levend in het gekoelde mortuarium gereden hebben.
Klacht koelceldood afgewezen


Het tweetal diende een klacht in tegen de arts van hun moeder, omdat hij ernstig in gebreke zou zijn gebleven in zijn zorgplicht. Dat bericht de Stentor vandaag.

Foetushouding

De zussen beweren dat hun moeder nog in leven was toen ze in de avond van 14 september 2004 door een verpleegkundige in het verpleeghuis REC in Zoetermeer dood werd verklaard. Ze zou vervolgens, liggend op haar rug, een koelcel van het mortuarium zijn binnen gereden. Een uitvaartondernemer zegt de vrouw echter de volgende dag in foetushouding te hebben aangetroffen.

Sedatie
Ook zou de 87-jarige Jacoba Maria Emons sufmakende medicatie hebben gekregen, zou de behandeld arts zonder overleg zijn overgegaan tot palliatieve sedatie en zou hij stukken uit het medisch dossier hebben verdonkeremaand.

Verpleegkundige
Ook klaagden de zussen omdat het overlijden van hun moeder niet door een arts, maar door een verpleegkundige werd vastgesteld. Alhoewel de arts eerder in het AD vertelde dat hij zelf de dood had vastgesteld.

Onvoldoende bewijs
Het medisch tuchtcollege stelt dat er voor de meeste beweringen van de zussen onvoldoende bewijs is. Zo zijn in het medisch dossier geen aanwijzingen gevonden dat Jacoba Emons andere medicijnen kreeg dan op de medicatielijst stond. Ook hebben de zussen niet kunnen bewijzen dat de arts in het medisch dossier heeft gerommeld.

Incorrect
De arts Jannes Koetsier bericht op zijn weblog dat hij de stukken heeft ingezien. Hij vindt dat de dochters incorrect zijn behandeld.

redactie Nursing, Corine de Goede

Of registreer je om te kunnen reageren.