Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NVZ bezorgd om slechte rekenvaardigheid

De achteruitgang van verpleegkundige rekenvaardigheid is geen goede zaak. Dit laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten naar aanleiding van het Nursing-onderzoek naar verpleegkundig rekenen.

Volgens woordvoerder Roland Kroes van de NVZ speelt het probleem van de rekenvaardigheid echter in bredere maatschappelijke zin. Zo kwam de slechte rekenvaardigheid van eerstejaars studenten aan de pabo-lerarenopleiding al eerder in het nieuws.

 

Opleidingsprogramma

Volgens de werkgeversorganisatie wordt nu al door ziekenhuizen en opleidingen gekeken of het verpleegkundige opleidingsprogramma moet worden aangepast. De NVZ vindt initiatieven zoals die van het UMC St Radboud, dat een verplichte rekentoets heeft ingesteld om de verpleegkundige rekenvaardigheid te verbeteren, lovenswaardig. Wel vraagt de NVZ zich af of dit initiatief ook over meerdere jaren effectief blijft.

 

Eigen tijd

De NVZ is het niet eens met de kritiek van verpleegkundigen die scholing in hun eigen tijd of voor eigen rekening moeten volgen. Wanneer verpleegkundigen behoefte hebben aan bijscholing of cursussen, dan is hier vaak ook ruimte voor binnen ziekenhuizen, aldus de werkgeversorganisatie.

 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.