Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe richtlijn mondzorg verschenen

Het dragen van een gebitsprothese kan leiden tot mondproblemen en zelfs gewichtsverlies.
Nieuwe richtlijn mondzorg verschenen

 

Dit blijkt uit de nieuwe richtlijn 'Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen'.

Eigen gebit

Reden van het opstellen van de nieuwe richtlijn is het feit dat er, door verbeterde mondzorg, steeds meer cliënten met een (deels) eigen gebit in zorginstellingen komen. Op dit moment is de mondverzorging in de dagelijkse zorgpraktijk echter nog te weinig vanzelfsprekend.

Gewichtsverlies
De richtlijn, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van verpleeghuisartsen (NVVA), stelt dat artsen hun patiënten moeten adviseren om gebitsprotheses minstens eenmaal per jaar door een tandarts te laten controleren. Ook is het raadzaam bij gewichtsverlies na te gaan of de gebitsprothese goed past.

Verpleegkundigen
De richtlijn is met ontwikkeld in samenwerking met tandartsen en beschrijft hoe de mondgezondheid geoptimaliseerd worden. Daarnaast is voor alle zorgverleners de brochure 'Mondzorg & de rol van verzorgenden en verpleegkundigen' verschenen.


 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.