Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ondersteunende thuiszorg moet blijven'

Ondersteunende thuiszorg voor ouderen en langdurig zieken met een beperkte zelfredzaamheid, mag niet geschrapt worden uit het AWBZ-zorgpakket. Die groep moet ook deel kunnen blijven nemen aan allerlei maatschappelijke activiteiten.
'Ondersteunende thuiszorg moet blijven'


Dat eisen ruim tien organisaties van ouderen, mantelzorg en werkenden in de zorg in een petitie, die zij vanmiddag aanbieden aan de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid. Ze willen dat de plannen tijdens de begrotingsbehandeling van VWS alsnog sneuvelen.

Begeleiding
Op Prinsjesdag kondigde de regering aan een bedrag van euro 120 miljoen te willen bezuinigen op de ondersteunende begeleiding in de thuiszorg. Volgens de organisaties betekent dit dat thuiswonende ouderen en langdurig zieken vanaf volgend jaar geen begeleiding meer krijgen bij deelname aan maatschappelijke activiteiten.

Regeerakkoord
De aanbieders van de petitie , waaronder ANBO voor 50-plussers en BTN-Branchebelang Thuiszorg Nederland, vinden dat het voornemen van het Kabinet in strijd is met de afspraken in het regeerakkoord. Vijf organisaties, waaronder V&VN-Verpleegkundigen & Verzorgende Nederland en Actiz-organisatie van zorgondernemers, doen niet actief mee aan de actie, maar steunen het intiatief .

Zelfstandig
Bij ondersteunende begeleiding leren cliënten zo zelfstandig mogelijk omgaan met hun probleem en/of beperking. Hulpverleners begeleiden bijvoorbeeld bij het structureren van de dag of vergezellen hen bij een bepaalde activiteit.

redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.