Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ondervoeding screenen vóór opname

Verpleegkundigen kunnen ondervoeding al vòòr opname ontdekken wanneer zij gebruik maken van het project Zorgpad.


Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ontwikkelde het project ‘Zorgpad’ samen met de Wageningen Universiteit . Hierbij screenen verpleegkundigen patiënten zo mogelijk al bij het eerste contact, bij de huisarts of in de polikliniek op ondervoeding. Patiënten kunnen dan op tijd geholpen worden met voedingssupplementen, zodat zij bij opname sterk genoeg zijn.

Prestatie-indicator
Het ziekenhuis en de universiteit delen deze kennis op 16 november in het symposium ‘Presteren op ondervoeding’. Aanleiding voor dit symposium is het besluit dat ondervoeding nu een prestatie-indicator is op grond waarvan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziekenhuizen beoordeelt.
 
Beoordeeld
Met ingang van volgend jaar worden ziekenhuizen beoordeeld op de manier waarop ze ondervoeding bij patiënten voorkomen en behandelen. Uit onderzoek blijkt dat 25 tot 40 procent van de patiënten bij opname ondervoed is.


redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.