Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ontslagen thuiszorg kunnen voorkomen worden

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid heeft goede hoop dat massaal ontslag voor medewerkers in de thuiszorg kan worden voorkomen.

Op het moment zijn er volgens haar in Nederland concreet 178 aanvragen ingediend voor ontslag, terwijl ze eerder dit jaar nog rekening hield met 5000 ontslagen. Bussemaker zei dit tijdens een congres in Apeldoorn, donderdag 1 November.
Op straat
Vakbonden en thuiszorginstellingen voorspelden eerder dit jaar dat vele tienduizenden thuiszorgmedewerkers op straat zouden komen te staan. Volgens Bussemaker is hier geen sprake van omdat gemeenten en instellingen voor thuiszorg veel moeite doen ontslagen te voorkomen.
Sceptisch
De bonden moeten nog zien hoe het loopt. 'Het ligt eraan of gemeenten extra geld beschikbaar stellen. Afhankelijk daarvan kan het meevallen of tegenvallen', aldus de Abvakabo. CNV Publieke Zaak is sceptischer. 'Wij krijgen signalen dat veel mensen de sector verlaten en werk buiten de zorg gaan doen', zegt Leon Vincken. Hij vindt dat geen goede zaak.

Dreigen met ontslag
Door invoering van marktwerking in de thuiszorg, moeten instellingen sinds dit jaar met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit voor contracten voor huishoudelijke zorg. Gemeenten kiezen op basis van offertes de beste bedrijven en gunnen hen vervolgens de opdrachten. Bedoeling is dat de thuiszorgbedrijven efficiënter gaan werken. Veel bedrijven hebben zulke lage bedragen in hun offertes opgevoerd, dat ze nu in problemen zeggen te komen. Vandaar dat ze dreigden met ontslag.

Subsidies
Veel gemeenten en instellingen maken nu gebruik van een tijdelijke subsidiepot van het ministerie van Volksgezondheid om personeel bijvoorbeeld om te scholen voor andere soorten van welzijnswerk. In de pot zit voor 2007 20 miljoen. De staatssecretaris verwacht dat er geld uit overblijft. Voor volgend jaar is 40 miljoen beschikbaar om knelpunten op te lossen. Bussemaker deed een klemmend beroep op gemeenten om alles op alles te zetten om ontslagen in de thuiszorg te voorkomen. Ze dreigde met wettelijke maatregelen als de lokale overheden het er bij laten zitten.
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.