Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ruggordel nuttig voor thuiszorgmedewerkers

Het dragen van een ruggordel lijkt een zinvolle toevoeging om het aantal dagen met rugklachten te verminderen.
Ruggordel nuttig voor thuiszorgmedewerkers

Dit concluderen onderzoekers van Erasmus MC en VUmc in de vandaag verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Helft
De onderzoekers voerden een effectonderzoek uit bij 360 thuiszorgmedewerkers met terugkerende rugklachten van de Thuiszorg Rotterdam. Door middel van loting droeg de helft gedurende één jaar een ruggordel op werkdagen met rugpijn, en de andere helft niet. In beide groepen bleef de standaard medische zorg beschikbaar.

Minder rugpijn
Gedurende het onderzoek rapporteerden de thuiszorgmedewerkers uit de ruggordelgroep 53 dagen per jaar minder rugpijn ten opzichte van de groep die deze ruggordel niet droeg. Dit was een belangrijk verschil. Het verschil in ziekteverzuim was 5 dagen per jaar minder in de ruggordel groep, maar dit verschil was niet statistisch significant.

VS
Jaarlijks heeft 44 – 72% van de thuiszorgmedewerkers last van lage rugpijn. Een ruggordel (elastische bandage, vaak met een versteviging in het ruggedeelte) is een hulpmiddel ter vermindering van rugklachten dat met name in de VS veelvuldig gebruikt wordt.


redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk

    Ik denk dat ruggordels een slecht alternatief zijn. Het verzwakt op mtermijn de rug. Beter is de rug op een effectieve manier te trainen. Vooral de diepe tussen wervelspieren kun je effectief trainen met de DorSano methode. Daarbij komt ook nog dat zorgverzekeraars de therapie vergoeden.
    Je kunt meer lezen op www.lage-rugpijn.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.