Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Slecht nieuws vertellen stressvol

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een patiënt geeft stress. Zeker als je op dat gesprek wordt beoordeeld.
 
Slecht nieuws vertellen stressvol


Dat concluderen onderzoekers van het NIVEL en UMC Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Video
De onderzoekers beoordeelden tweedejaars studenten geneeskunde tijdens gesimuleerde slechtnieuwsgesprekken en namen hen daarbij op video op. Ze wilden weten of het stressniveau van de studenten zou stijgen tijdens de beoordeling. Daarvoor keken ze naar hoogte van het stresshormoon cortisol, bloeddruk en hartslag.

Vòòr het gesprek
Voordat de studenten de gesprekken ingingen, hadden ze een zichtbaar verhoogd stressniveau. Dit bleef ook na het gesprek hoger dan op dagen dat ze geen gesprekken voerden. Normaal stijgt de cortisolwaarde (een van de maten voor het stressniveau) kort voor het ontwaken en neemt deze daarna weer af. Bij de studenten bleef de waarde hoger op de dagen van de slechtnieuwsgesprekken. Deze stress van tevoren weerspiegelde zich nagenoeg niet in de kwaliteit van de communicatie.
 
Aankijken
Opmerkelijk was dat hoe meer de studenten de patiënt aankeken, hoe hoger het stressniveau was na afloop. ‘Dit suggereert dat non-verbale communicatie zoals aankijken een hoge mate van alertheid vereist, waardoor de stresswaarde verhoogt’, stelt NIVEL-onderzoeker Sandra van Dulmen.

Emoties
De studenten die het vriendelijkst en het meest betrokken waren, communiceerden kwalitatief op een hoger niveau, stelden de onderzoekers vast. Dit kwam tot uitdrukking in hoe ze de communicatie structureerden, hoe ze emoties hanteerden en hoe ze informatie gaven. Van Dulmen: ‘NIVEL-onderzoek naar de communicatie in de spreekkamer laat zien dat deze de laatste jaren zakelijker wordt. Die verzakelijking kan ertoe leiden dat de kwaliteit van de communicatie juist vermindert.’

redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.