Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen nog steeds doelwit van pesten

Twee op de drie artsen en verpleegkundigen heeft regelmatig te maken met pesten. Dat staat in de jaarlijkse Arbobalans die minister van Sociale Zaken Donner (CDA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook verzorgenden en gezinshulpen zouden er vaker mee te maken hebben. Dat komt mogelijk doordat in Nederland veel mensen in de dienstverlening werken, stelt het ministerie, en daardoor direct in aanraking komen met lastige patiënten, klanten of leerlingen. Werknemers in Nederland doen vaker melding van pesten, geweld en intimidatie dan gemiddeld in Europa.
 
Risico's
Nederland scoort in vergelijking met andere landen over het algemeen gunstig op het gebied van arbeidsomstandigheden. Werknemers staan relatief weinig bloot aan lichamelijke risico's en gevaren door hun werkomgeving.
 
Werkdruk
Pychosociale risico's als werkdruk, agressie en geweld komen vaker voor bij de brandweer, politie, buschauffeurs, verpleegkundigen en onderwijzers. Medewerkers in de zorg ervaren voor het eerst een lichte stijging van de werkdruk, zo blijkt uit de Arbobalans.
 
Arbowet
De Arbobalans wordt door TNO opgesteld, in opdracht van Sociale Zaken. Begin 2008 er een nieuwe Arbowet die ervan uit gaat dat werkgevers en werknemers samen afspraken maken over een veilige werkomgeving.
 

 
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.