Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen onvoorbereid op ouderenzorg

Verpleegkundigen en artsen zijn niet goed voorbereid op de behoeftes aan zorg van ouderen.

Dat komt onder meer omdat zij te zeer gericht zijn op hun eigen beroep en hun eigen specialisatie. Dat blijkt uit het rapport Medische ouderenzorg in de toekomst, dat STG/Health Management Forum donderdag heeft gepubliceerd. Het forum is een niet op winst gerichte organisatie die zich bezighoudt met de toekomst van de zorgsector. Het rapport pleit voor vernieuwing van de ouderenzorg, waarbij de wensen en capaciteiten van ouderen centraal staan.
Krachten bundelen
Artsen en verpleegkundigen moeten hun krachten bundelen om een passend antwoord te vinden op de vaak ingewikkelde psychosociale en fysieke problemen van de toekomstige generatie ouderen. Ook voor de overheid is daarbij een rol weggelegd.

Vier scenario's
Het rapport biedt vier scenario's met mogelijke beleidskeuzes voor de zorg aan ouderen in de toekomst. Zo maakt het veel uit of de overheid de zorg grotendeels in eigen hand houdt of dat terrein vooral overlaat aan particuliere organisaties en bedrijven.

Broosheid
Het aantal ouderen zal de komende tientallen jaren flink toenemen. Dat zal gepaard gaan met een stijging van enkele en meervoudige chronische ziekten en beperkingen, en met broosheid waarbij de lichamelijke en geestelijke reserves uitgeput raken.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.