Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen moeten zich specialiseren

Door veranderingen in het zorgstelsel zullen ziekenhuizen zich vaker specialiseren in bepaalde categorieën patiënten en zorgconcepten.


Dat schrijft minister Klink van Volksgezondheid in zijn toespraak voor het congres Het geluk van de vergrijzing van de NVZ. Wegens file-problemen kon hij de tekst niet zelf uitspreken op het congres.

Oogziekenhuis
Als voorbeeld noemt Klink het Oogziekenhuis in Rotterdam, waar patiënten uit het hele land naar toekomen. Hij vindt het een goede ontwikkeling wanneer patiënten excellente ziekenhuizen weten te vinden. Om hen het kiezen makkelijker te maken, wil hij de uitkomsten van zo'n 80 behandelingen de komende jaren openbaar maken.

Vervagen
Klink verwacht dat de traditionele grenzen tussen de eerste en tweede lijn zullen vervagen. In toekomstige klinieken zullen bijvoorbeeld huisartsen en medisch specialisten samen de zorg voor deze patiënten op zich nemen en leren van elkaars expertise.

Samenwerking
Klink wil komend jaar de nadruk leggen op chronische aandoeningen, arbeidsproductiviteit en samenwerking tussen de eerste- en tweedelijn. Ziekenhuizen kunnen er ook voor kiezen hun expertise te ontwikkelen op het gebied van de behandeling van ouderen of typische aandoeningen van ouderen. Ook de zorgverzekeraars zullen daar met het aanbieden van op maat gesneden pakketten een belangrijke rol in spelen.
 

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.