Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen onderzoeken voedingstoestand kinderen

Ziekenhuizen onderzoeken drie dagen lang de voedingstoestand van kinderen en het risico op ondervoeding. Vijftig kinderenafdelingen doen mee aan deze screeningdriedaagse op 26, 27 en 28 november.

 
Ziekenhuizen onderzoeken voedingstoestand kinderen

 
Het is voor het eerst dat zoveel Nederlandse ziekenhuizen tegelijkertijd meedoen aan een dergelijk onderzoek.
 
Screeningskaart
Tijdens het onderzoek wordt gewerkt met een 'screeningskaart' waarmee het risico op ondervoeding van kinderen snel en efficiënt kan worden bepaald. De verpleegkundig kan een belangrijke rol spelen bij deze screening. De lijst is onderverdeeld in vier items. Vragen die kunnen worden gesteld zijn bijvoorbeeld: heeft het kind een risicovol ziektebeeld (hartafwijking, long- of darmziekte), hoe is het klinisch beeld? (ziet het er ondervoed uit), heeft het kind voor de opname gebraakt en/of diarree gehad, heeft het een voedingsinterventie (sonde of drinkvoeding), is het afgevallen, heeft het kind in de laatste weken voor opname gewicht verloren? Verpleegkundigen zouden deze vragen mee kunnen nemen in het opnamegesprek. De screeningsformulieren gaan in het verpleegkundig dossier en bij ontslag moeten de kinderen ook weer gewogen worden.
 
Welvarend
Ook in een welvarend land als Nederland komt ondervoeding van kinderen voor. Ondervoeding vertraagt genezing en kan zorgen voor een langere opnameduur. Het percentage ondervoede kinderen (20 procent) is in Nederland in de laatste twintig jaar gelijk gebleven. Kinderartsen houden wel dagelijks de groei en ontwikkeling van een ziek kind in de gaten. Zij hebben echter beperkte aandacht voor het screenen van de voedingstoestand en de gevolgen ervan op het voedingsbeleid.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.