Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Leven jongeren met diabetes twintig jaar korter’

De levensverwachting van jongeren met diabetes is tien tot twintig jaar korter.


Diabetes verhoogt het risico op complicaties die leiden tot hart- en vaatziekten en overlijden op jonge leeftijd. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) benadrukte dat woensdag bij de overhandiging van een petitie aan de Tweede Kamer.

Kinderen

Diabetes type 2 , de meest voorkomende vorm, is te voorkomen door de levensstijl van kinderen te verbeteren. Dit kan door onder meer gezondere voeding en meer lichaamsbeweging. Verder voorkomen tijdige diagnose, intensieve behandeling en verbeterde zorg complicaties.

Overgewicht
Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt een rechtstreeks verband tussen overgewicht en diabetes. Het instituut schat het aantal mensen met overgewicht in 2025 op 38 procent. Nog eens 18 procent heeft dan echt obesitas, ziekelijk overgewicht.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.