Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste diabeet krijgt eilandjes Langerhans

Als eerste in Nederland heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) eilandjes van Langerhans getransplanteerd naar een diabetespatiënt.

Het ging om een patiënt met type 1 diabetes , bij deze patiënten werken de eilandjes van Langerhans niet meer.

Kleine groep
In de komende jaren wil het LUMC de greep waarschijnlijk vaker toepassen. Slechts een klein deel van de patiënten met type 1 diabetes komt echter in aanmerking. Een nadeel is namelijk dat een patiënt levenslang medicijnen moet slikken om de afweer van het lichaam tegen te gaan. De eilandjestransplantatie is daarom in eerste instantie alleen bestemd voor mensen die ook een donornier hebben en al afweerremmers gebruiken en problemen hebben met het controleren van hun bloedsuiker.

Andere landen
De Verenigde Staten en een aantal Europese landen voerden deze ingreep bij diabetespatiënten al eerder uit. Hoewel na enige jaren vaak weer een lage dosering langwerkende insuline nodig is, is de kwaliteit van leven voor deze groep mensen verbeterd.


 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.