Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eigen rooster bepalen in opkomst

Zelfroosteren is in opkomst in de gezondheidszorg. Werknemers bepalen dan hun eigen werktijden.
Eigen rooster bepalen in opkomst


‘In Scandinavië roostert al bijna de helft van de zorginstellingen op deze manier’, licht Esther Segers toe van Déhora Consultancy Group. Deze organisatie begeleidt zelfroosteren bij bedrijven. ‘In Nederland tonen ziekenhuizen veel belasting. Maar ze zijn nog wel een beetje terughoudend.’

Onderzoek
Ook dienstverlening en industrie tonen interesse. In Nederland lopen experimenten bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen en KLM. TNO Arbeid onderzoekt de effecten van zelfroosteren bij enkele grote bedrijven. 'Zorginstellingen staan daarbij hoog op ons wensenlijstje', aldus een TNO-woordvoerder.

Wensen
Bij zelfroosteren bepaalt het management hoeveel verpleegkundigen op welke dagen en uren nodig zijn. Vervolgens maken de verpleegkundigen hun wensen kenbaar in hun persoonlijke werkrooster. Een computerprogramma zoals Time Care combineert deze gegevens tot een ideaal rooster voor beide partijen. Vallen in dat proces gaten in het rooster, dan moeten de verpleegkundigen een concessie doen.

Plezier
‘Het maken van een eigen rooster is een mooie mogelijkheid om meer invloed uit te oefenen op de eigen diensten’, zegt Monique Verkerk van beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Ze is enthousiast. ‘Uit de laatste peiling van het Panel verpleegkundigen en Verzorgenden over de aantrekkelijkheid van het beroep blijkt namelijk dat zelfstandigheid ontzettend belangrijk is voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dat geeft meer plezier in het werk.’

Tempo
De peiling geeft onder andere aan dat vrijwel alle verpleegkundigen en verzorgenden zelf het tempo en de inhoud van het werk willen bepalen. Een groep kan dit echter vaak niet. De ervaren zelfstandigheid daalde de afgelopen zes jaren.

Continue diensten
Verkerk heeft er vertrouwen in dat zelfroosteren kan werken bij verpleegkundigen. ‘Bij de politie werken ze ook zo. En agenten draaien net als verpleegkundigen continue diensten. Als het daar kan, kan het bij verpleegkundigen ook. Bovendien is het een stuk makkelijker dan diensten ruilen. Je neemt vooraf al in je rooster op dat je een etentje hebt met je schoonmoeder.’


redactie Nursing, Corine de Goede

Of registreer je om te kunnen reageren.