Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Illegaal moet ook zorg kunnen krijgen

Illegalen moeten de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. Als ze langdurig in Nederland verblijven, zouden ze aanspraak moeten kunnen maken op de basisgezondheidszorg zoals die voor alle Nederlanders beschikbaar is.

 
 
Problemen
De laatste jaren zijn er veel problemen geweest rond de medische zorg aan illegalen. Ziekenhuizen zouden hen weigeren zonder te kijken wat hun mankeert. De regelgeving was niet duidelijk over de vraag wanneer illegalen wel of geen toegang hadden tot de Nederlandse gezondheidszorg.
Volgens Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Gerrit van der Wal is er geen sprake van dat ziekenhuizen illegalen op grote schaal weigeren.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot in het voorjaar van vorig jaar onderzoek te doen naar de mate waarin ziekenhuizen illegalen de deur weigerden.
 
Afspraken
De commissie vindt dat dokters, zorginstellingen en bijvoorbeeld instanties die de belangen behartigen van illegalen, duidelijke afspraken moeten maken over rechten en plichten van de vreemdelingen. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over eventuele manieren van betaling. 
 
Medische hulp
Directeur Paul Rijksen van de artsenorganisatie KNMG benadrukte tijdens de bijeenkomst dat dokters zich bij hun werk moeten laten leiden door de vraag of een persoon medische hulp nodig heeft. De vraag of die persoon illegaal dan wel legaal is, doet volgens hem niet ter zake.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.