Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Instelling meldt isolatie niet

Een 47-jarige bewoonster van Maasveld, een instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg in Maastricht, heeft afgelopen weken in totaal 24 dagen in isolatie doorgebracht zonder dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte was.

 
Verzoeken van haar familie om de maatregel op te schorten, werden mogelijk genegeerd. Directeur Maria Venderink van Maasveld heeft dat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Limburgse regiokranten.

Agressief
De cliënte was volgens de instelling ernstig in de war en agressief. Ze vormde een gevaar voor zichzelf en anderen. Op 13 november werd ze daarom in een 'prikkelarme' slaapkamer opgesloten. Die kamer is ontdaan van elke franje en heeft alleen een bed en een toilet. Enkele dagen werd de isolatie voortgezet in haar eigen kamer, die ook was leeggeruimd.

Procedures
Vorige week ontdekten medewerkers van de instelling dat niet de voorgeschreven procedures zijn gevolgd en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet was geïnformeerd na zeven dagen, zoals in de wet staat. Een 'afschuwelijke fout', aldus Venderink.

Isolatiemaatregel
De directie laat nog onderzoeken of de gedragswetenschapper die heeft besloten over de isolatiemaatregel juist heeft gehandeld.Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.