Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mantelzorgers laten 250 euro liggen

Minder mantelzorgers dan verwacht hebben gebruik gemaakt van het mantelzorgcompliment van 250 euro, door te sterk gestelde criteria waar zij aan moeten voldoen. Dit zegt Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. 
 
Mantelzorgers laten 250 euro liggen

Het mantelzorgcompliment ging in april 2007 van start en is een bedrag van 250 euro dat de overheid beschikbaar stelt aan mantelzorgers. Ongeveer 40.000 mantelzorgers deden een beroep op de regeling, in plaats van de verwachte 200.000.
 
AWBZ-indicatie
Om het compliment aan te vragen moeten mantelzorgers iemand verzorgen met een indicatie voor AWBZ-zorg van langer dan zes maanden. ‘Ik vind dit een vrij streng criterium’, zegt Nico Heinsbroek, hoofd afdeling belangenbehartiging bij Mezzo, ‘Een mantelzorger die geen indicatie krijgt voor AWBZ-zorg, mag wat mij betreft ook gebruik maken van het mantelzorgcompliment.’
Heinsbroek begrijpt dat de overheid een grens moet stellen. ‘Anders kan iedereen het compliment ontvangen en dat is ook niet de bedoeling. Maar het criterium dat nu gesteld is mag wel wat ruimer zijn’, meent Heinsbroek.

April
Mensen die voor april van dit jaar een AWBZ-indicatie aanvroegen, konden geen aanspraak maken op het compliment. ‘Pas na april is er vastgelegd of iemand die een AWBZ-indicatie kreeg, ook hulp kreeg van een mantelzorger’, zegt Heinsbroek, 'Mensen die voor april een indicatie kregen, konden zich wel laten herindiceren om zo alsnog recht te hebben op het mantelzorgcompliment. Dit deden zij vaak niet, omdat de kans om minder zorg te krijgen aanwezig was.'
Daarnaast was het aantal mantelzorgers dat het compliment aan zou gaan vragen, volgens Mezzo moeilijk in te schatten. ‘Er waren geen duidelijke gegevens beschikbaar over het aantal mensen dat in voorgaande jaren een indicatie voor AWBZ -zorg kreeg, langer dan zes maanden’, zegt Heinsbroek, ‘Hierdoor is er een verkeerde inschatting gemaakt.’
 
Geld over
Voor het mantelzorgcompliment was 65 miljoen begroot, maar hier is nu meer van over. Daarom krijgen de gemeenten eenmalig 32 miljoen euro om te besteden aan de ondersteuning van mantelzorg. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) onlangs laten weten.
 

 
Gerelateerd:
 
 
 

Redactie Nursing – Fleur Brands

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.