Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medicatiefout meestal toedieningsfout

Bijna de helft van de meldingen van medicatiefouten zijn toedieningsfouten. Dit blijkt uit cijfers van de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR).
Medicatiefout meestal toedieningsfout

Op de tweede plaats van de lijst van medicatiefouten staan de voorschrijffouten door artsen. Dit is één op de vijf meldingen van medicatiefouten. Bij de CMR, de online databank van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), zijn 4100 meldingen gedaan sinds januari 2006. Inmiddels melden 74 ziekenhuizen hun medicatiefouten aan de CMR.

Patiëntverwisseling
De interne geneeskunde levert de meeste meldingen van medicatiefouten, namelijk 16 procent; daarna volgen heelkunde (11%), de ziekenhuisapotheek (8%) en kindergeneeskunde (7%). Opvallend is dat tien  procent van alle meldingen een patiëntverwisseling betreft. Niet alle medicatiefouten leiden tot schade bij de patiënt. In dertig procent van de gevallen heeft de fout de patiënt niet bereikt. Bij zes procent leidt de fout echter tot schade en bij derttien procent van de gevallen moet de patiënt worden gemonitord om te zien of de fout heeft geleid tot schade.


Deskundigheidsbevordering
Fouten die voorkomen zijn het voorschrijven en toedienen van verkeerde doseringen, zoals 50% glucose in plaats van 5%. Ook worden mondelinge opdrachten van dokters soms niet of niet juist vastgelegd. De medicatie wordt vervolgens niet of op onjuiste wijze gegeven. De NVZA adviseert om meer te doen aan deskundigheidsbevordering, om het aantal medicatiefouten te verminderen.

Meer over fouten op nursing.nl
Meer over medicatie op nursing.nl

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.