Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer accidenten met beruchte prikpen

In een verzorgingstehuis in Rotterdam raakten twee mensen besmet met hepatitis B. Dat bevestigt GGD Rotterdam-Rijnmond. In de Groningse Van Mesdagkliniek zijn eveneens mogelijk mensen besmet.
Meer accidenten met beruchte prikpen


Vorige week werd bekend dat in gezondheidscentrum De Spil in Almere 611 diabetespatiënten mogelijk besmet raakten. Al deze prikaccidenten gebeurden met de Accu-Chek Multiclix van Roche Diagnostics. Een prikpen met zes naalden om het glucosegehalte in het bloed te meten. De gebruiker moet de pen doordraaien voor de volgende naald. Dat doordraaien is mogelijk niet gebeurd.

Zomer
Het Rotterdamse verzorgingshuis gebruikte de naald bij een bewoner die hepatitis had. Volgens de GGD was deze patiënt hoogstwaarschijnlijk de bron. Het incident deed zich voor in de zomer. Twee van de 45 blootgestelde mensen bleken besmet.

Privé-gebruik
In de Van Mesdagkliniek zijn de prikpennen inmiddels verwijderd. Ze bleken deze sinds april vorig jaar in gebruik te hebben. ‘We weten niet waarom we deze prikpen in huis hadden, hij is namelijk bedoeld voor privé-gebruik’, zegt woordvoerder Petra de Maar van de Van Mesdagkliniek. ‘We zijn nog aan het onderzoeken hoe het precies kon gebeuren. Maar onze prioriteit ligt nu bij het bereiken en testen van iedereen die mogelijk geprikt is.’

Gevangenis
Om hoeveel mensen het in de Van Mesdagkliniek gaat, is nog onduidelijk. Directeur Bert Kuipers van de Nederlandse Diabetes Federatie verwijt met name de medewerkers in deze behandelkliniek voor tbs'ers, onprofessioneel te hebben gehandeld. ‘Juist in een gevangenis is de kans groot dat mensen besmet zijn met hiv of andere besmettelijke ziekten. Juist daarom moet het personeel heel voorzichtig zijn met injectienaalden.’ Hij denkt dat personeel de pen heeft gebruikt omdat die heel gebruiksvriendelijk is.

Waarschuwingsbrief
Roche Diagnostics stuurde deze week artsen, verplegers en andere betrokkenen een waarschuwingsbrief over het juiste gebruik van de prikpen. Het bedrijf deed dat in samenspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de fabrikant wordt de prikpen al jaren gebruikt door enkele duizenden suikerziektepatiënten. Zowel op de verpakking als in de bijsluiter staat duidelijk vermeld dat deze alleen mag worden gebruikt door een patiënt die thuis zijn suikergehalte wil controleren. Voor artsen en andere hulpverleners die meer patiënten onder hun hoede hebben, zijn andere priksystemen beschikbaar.

Professionals
Roche Diagnostics zegt de pen niet uit de handel te willen nemen. ‘Want met de pen op zich is helemaal niets mis’, zegt de woordvoerder. Het zijn volgens hem de professionals die de pen ten onrechte en dan ook nog eens verkeerd gebruiken. In een pen zitten volgens de fabrikant zes naalden. De gebruiker moet de pen na zes keer weggooien. Maar als mensen verkeerd aan de pen draaien, blijven de naalden tevoorschijn komen. De naalden kunnen dan opnieuw worden gebruikt.

Uitslag
De Spil in Almere liet dinsdag weten nog op zoek te zijn naar 49 betrokken patiënten. De uitslag van de testen wordt op 7 januari verwacht.


redactie Nursing – Corine de Goede

Of registreer je om te kunnen reageren.