Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt mag geen man of vrouw als arts eisen

Patiënten moeten tijdig aangeven of zij geen man of vrouw als hulpverlener wensen. Doen zij dat niet, dan heeft het ziekenhuis niet de plicht alsnog op het verzoek in te gaan.


Dat is het standpunt van de artsenorganisatie KNMG over de vrije artsenkeuze. In het geval van een bevalling, zullen de vrouw en haar begeleider met alle mogelijke middelen moeten worden overtuigd van de noodzaak van een behandeling. In uiterste situaties kan dit, aldus de KNMG, betekenen dat de weigering van de patiënte wordt genegeerd.


Weigeren
In spoedeisende situaties zijn de mogelijkheden om een specifieke hulpverlener te kiezen veel kleiner. Ook dan heeft de patiënt volgens de KNMG het recht de toegewezen behandelaar te weigeren, zelfs als dat gevolgen heeft voor de eigen gezondheidstoestand. Wel heeft de arts naar de mening van de KNMG de plicht de patiënt te wijzen op de gevolgen.


Kind
Peter Holland, voorzitter van de KNMG, schetste de contouren van het standpunt al een maand geleden tijdens een congres van de gynaecologenvereniging NVOG. Tegen de wil van de toekomstige ouders moet een gynaecoloog een zwangere vrouw kunnen helpen, zei hij toen. Als het leven van het kind in gevaar is, mag de arts een daar tegen protesterende echtgenoot gerust uit het ziekenhuis laten verwijderen, aldus Holland.


Moslima
De NVOG wijdde een congres aan de thematiek. Aanleiding daarvoor vormde een incident in het Meander Ziekenhuis in Amersfoort ruim een half jaar geleden, waarbij de echtgenoot van een moslima uit Irak de gynaecoloog uit de verloskamer zette. ‘Ik moet de rechter nog zien die u veroordeelt omdat u het leven van het kind heeft gered’, zei Holland, die zelf vijftien jaar gynaecoloog was, tegen zijn vakgenoten.


Gelijk behandelen
Volgens artsen is het Amersfoortse incident bepaald geen uitzondering. Het artsenblad Medisch Contact, dat dit incident in de openbaarheid bracht, noemde de gang van zaken onaanvaardbaar. ‘Een arts en ander personeel in de gezondheidszorg moet iedereen gelijk behandelen’, schreef het blad in een commentaar. ‘Patiënten kunnen echter op basis van geloof - ook in acute situaties - eisen dat de hulpverlener beslist geen man, neger, homo, oudere of jood mag zijn. En wij artsen geven daar, vanwege de vrije artsenkeuze of intimidatie, nog aan toe ook.’ Een enquête maakte duidelijk dat artsen die situatie niet toelaatbaar vinden.


Streep

Tweede Kamerlid Henk Kamp van de VVD noemde in tv-programma NOVA de gang van zaken onacceptabel. Hij wil de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ella Vogelaar (Integratie) dinsdag naar de Kamer roepen. ‘Zij moeten een streep trekken: tot hier en niet verder.’

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.