Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ranglijst verpleeghuizen is achterhaald

Verpleeghuizen die de Volkskrant onderaan haar ranglijst plaatste, vinden dat de krant een verkeerd beeld schetst.


Zo plaatste de Volkskrant zaterdag in haar ranglijst drie verpleeghuizen van de Atlant Zorggroep in haar top tien van slechtste verpleeghuizen. Een dag eerder behaalde de zorggroep echter het HKZ-certificaat, een keurmerk voor de kwaliteit van zorg. ‘De krant zaait onnodig onrust door nu nog met oude cijfers te komen', zegt directeur Vogel. ‘De gegevens klopten twee jaar geleden wel. Maar we kampten toen met een bestuurscrisis. Sinds 2006 hebben we een nieuwe Raad van Bestuur en het gaat nu financieel veel beter.'

Eenpersoonskamers
Vogel noemt als belangrijkste veranderingen het behalen van het HKZ-certificaat, de overstap van bijna alle meerpersoonskamers naar eenpersoonskamers en het invoeren van vraaggericht werken. ‘We wonnen zelfs in juni een prijs voor vraaggericht werken tijdens een verbetertraject van Zorg Voor Beter.' Ook Zuwe Zorg, op de twee-na-laatste plaats, behaalde onlangs het HKZ-certificaat.

Gerenoveerd
Het Sint Elisabeth uit Roosendaal staat helemaal onderaan. Deze laatste dankte haar plaats aan de gebrekkige administratie en aan het aantal meerpersoonskamers. Het verpleeghuis wordt op dit moment echter gerenoveerd en de bewoners hebben op hun tijdelijke verblijf elk een eigen kamer. Sint Elisabeth zegt dan ook dat het om gedateerde cijfers gaat. ‘We zijn inmiddels veel verder in onze ontwikkeling', aldus directeur Pieter Klijn. ‘De gegevens van de Volkskrant geven slechts een beperkt beeld van een instelling.'

Verbaasd

ActiZ, organisatie van zorgondernemers, en de LOC (Landelijke Organisatie Cliëntenraden) zeggen verbaasd te zijn over de ranglijst de Volkskrant. De informatie zou inmiddels achterhaald zijn.

Vreugde
Oude cijfers of niet, vreugde is er onder de verpleeghuizen die bovenaan staan. Op de tweede plaats (55 punten) staat Ter Reede uit Vlissingen waar ouderen kleinschalig wonen. Locatiemanager De Bruin is enthousiast. ‘Personeel vindt het heel leuk. Bewoners en familie bellen spontaan op om ons te feliciteren. De vrijwilligers zijn trots.'

Principes
Het verpleeghuis heeft niet meer geld te besteden dan andere verpleeghuizen. Het geheim zit hem volgens De Bruin vooral in het vasthouden aan bepaalde principes zoals ‘Zorg zonder banden'. ‘Dat betekent dat we niet fixeren. Verder proberen we mensen ook altijd op een goede manier te motiveren.' De Stichtse Hof in Laren staat bovenaan met een score van eveneens 55 punten. Het zou de administratie perfect op orde hebben en investeert veel in de scholing van personeel.

Panel
De Volkskrant baseerde haar ranglijst op 39 van de 81 vragen uit een lijst die alle instellingen in 2006 moesten invullen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een panel van vier deskundigen hielp de Volkskrant met selecteren. Zo vond het panel bijvoorbeeld de registratie van zorgproblemen belangrijk.

Doorligwonden
De verpleeghuizen konden maximaal 64 punten scoren. Bij een gelijk aantal punten, beoordeelde de krant hen op het percentage bewoners met doorligwonden. Als ook dat gelijk was, gaf ziekteverzuim de doorslag.

Rechter
De Volkskrant kon de lijst pas op dit moment publiceren omdat ze de gegevens eerst moest afdwingen via de rechter. Eind 2005 spraken verpleeghuizen met de inspectie af dat hun kwaliteit openbaar zou worden gemaakt. Aanleiding was de kritiek over pyamadagen en slechte zorg. Omdat de openbaarmaking uitbleef, deed de Volkskrant een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).


redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.