Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Resistente ziekenhuisbacterie in opkomst

De darmbacterie Enterococcus faecium kan DNA van andere bacteriën overnemen. Daardoor kon deze zich de afgelopen twintig jaar ontwikkelen tot een meervoudig resistente ziekenhuisbacterie, beter bekend als ARE en VRE, die zich over ziekenhuizen in de hele wereld heeft verspreid.


Dat ontdekte internist in opleiding Helen Leavis in haar promotieonderzoek aan het UMC Utrecht. Op 6 december promoveert ze hierop.

Ongevoelig
Deze ontdekking is belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, zoals een vaccin. De ziekenhuisbacterie is namelijk ongevoelig voor praktisch alle antibiotica, ook voor vancomycine, het laatste ‘redmiddel’ tegen andere ziekenhuisbacteriën. Voor gezonde mensen is VRE niet gevaarlijk. Maar bij ernstig verzwakte patiënten door bijvoorbeeld beenmergtransplantaties of chronisch nierfalen, kan besmetting tot de dood leiden.

Wc-brillen
VRE komt in Nederland nog niet veel voor, maar Leavis verwacht de komende tien jaar een toename. ‘Het is een kwestie van kansberekening’, legt ze uit. ‘De ARE-bacterie is namelijk de voorloper van de VRE. Deze kan makkelijk de vancomycine-resistentie overnemen en zo veranderen in VRE. En ARE  komt in alle Nederlandse ziekenhuizen veelvuldig voor. Op bedranden en wc-brillen, of gewoon op de afstandsbediening van de patiënt.’

VRSA
In het ergste geval koloniseren de MRSA-bacterie en de VRE-bacterie samen een patiënt. Leavis: ‘Dan kan een vancomycine resistente MRSA ontstaan: VRSA. Deze is op dit moment  moeilijk behandelbaar.’

Alcohol
Verpleegkundigen kunnen het ontstaan van VRE voorkomen door hygiënisch te werk te gaan. Dat kan door bij elk contact met de patiënt en vaak ook met de spullen rondom de patiënt, de handen te wassen met alcohol.

Uitbraken
Nederland kende alleen in 2000 en 2001 drie uitbraken van VRE. In de Verenigde Staten komt deze bacterie wel al veelvuldig voor. VRE staat voor vancomycine resistente enterokok. ARE is een enterokok bestand tegen amoxicilline.


reactie Nursing, Corine de Goede

Eén reactie

  • no-profile-image

    jacqueline

    het is een vervelende bacterie paar weken geleden is het bij mijn moeder ontdekt.ze heb ook nog eens esbl en ecoly bacterie.ze is een nietpatient.

Of registreer je om te kunnen reageren.