Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Slaapproblemen door licht op IC

Patiënten die op de intensive care in een ziekenhuis liggen, hebben vaak ernstige slaapproblemen. Dit verstoorde slaap- en waakritme wordt veroorzaakt door het licht op de afdeling.
Slaapproblemen door licht op IC


Dat blijkt uit onderzoek van Joost Gazendam van de Rijksuniversiteit Groningen. Overdag is het er vaak te donker, terwijl het 's nachts te licht is.

Dutjes
Volgens de onderzoeker slapen de patiënten 's nachts de helft minder dan normaal. Dit compenseren ze door overdag korte dutjes te doen.

Lawaai
Uit het onderzoek blijkt dat het verstoorde slaapritme in meer dan twintig procent van de gevallen het gevolg is van lawaai op de afdeling. Vaker nog worden de problemen veroorzaakt door licht.

Klokken
Gazendam stelt dat het slaapritme verbeterd moet worden door meer rekening te houden met het licht en te zorgen voor minder geluid op de afdeling. Ook vindt de onderzoeker dat er 24-uurs klokken op de intensive care moeten komen te hangen en dat er meer aandacht voor het slaapritme van deze patiënten moet komen.

Verlichting
Verpleegkundige Bas Stolk van epilepsiecentrum SEIN raadt aan om verschillende kleuren verlichting te gebruiken. Om een bord op te hangen met de aanduiding 'dag' of 'nacht'. En om een digitale klok in het zicht te hangen. Hij deed geen onderzoek naar het onderwerp, maar onderging zelf eens een opname op de IC. 'Als ik mijn ogen open deed, wist ik niet of het bezoek nu over een kwartier of over acht uur kwam. Na een tijdje is je bioritme helemaal weg.'


redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.