Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleeghuizen maakten 20.000 fouten

Nederlandse verpleeghuizen maakten in 2005 ruim twintigduizend fouten met medicijnen.. In één op de tien verpleeghuizen lopen bewoners letsel op doordat ze worden vastgebonden.


Dat meldt de Volkskrant vandaag. Ze verkreeg de gegevens van de Inspectie na tussenkomst van de rechter met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Blauwe plekken
Het gaat om gegevens die ruim 300 instellingen vorig jaar verstrekten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daaruit bleek dat personeel bijvoorbeeld geneesmiddelen vergat te geven of zich vergiste zich in de dosis. Sommige bewoners kregen blauwe plekken, striemen of schaafwonden doordat ze met een band om hun middel in stoel of bed worden gefixeerd.

Slordig
De gegevens tonen volgens de Volkskrant aan dat bij het toedienen van geneesmiddelen veel mis gaat. Ook valt op te maken dat veel instellingen de formulieren slordig invullen of er een eigen manier van tellen op nahouden.

Kleine incidenten
Verpleeghuizen die veel fouten maken, zeggen dat dit komt door hun superieure administratie. Verpleeghuis Lisidunahof in Leusden is koploper met 921 fouten over één jaar. Volgens clusterhoofd Hans de Quartel worden in zijn instelling echter alle kleine incidenten als fout geregistreerd, bijvoorbeeld wanneer bewoners medicijnen weigeren of wanneer personeel onjuist aftekent.

Fixatie
Ruim dertig huizen melden dat bewoners gewond raakten bij fixatie. Vragen over het precieze aantal incidenten worden in de meeste gevallen onjuist of slordig beantwoord. In alle verpleeghuizen wordt gemiddeld 10 procent van de bewoners eens of vaker vastgebonden met een onrustband. Uit de IGZ-cijfers blijkt echter geen duidelijke relatie tussen vallen en fixeren. In huizen die relatief veel bewoners vastbinden, wordt niet minder gevallen.

Melden
Fouten, bijna-fouten en ongelukken in de dagelijkse zorg moet het personeel melden bij een interne commissie. Verpleeghuizen kregen vorig jaar zestienhonderd adviezen van deze commissies om vergelijkbare incidenten voortaan te voorkomen.

Verpleeghuiszorg
In de totale verpleeghuiszorg bedroeg het aantal medicijnenfouten ruim 42 duizend. In die telling zijn ook de meldingen meegerekend van in totaal zevenhonderd verzorgingshuizen met verpleeghuiszorg. Ruim 67 duizend mensen wonen momenteel in een verpleeghuis.

Ziekteverzuim
De Volkskrant analyseerde de gegevens op enkele tientallen criteria die de kwaliteit van zorg bepalen. Veertien van deze huizen gaven op in financiële moeilijkheden te verkeren. Dertien hebben te kampen met een zeer hoog ziekteverzuim van tussen de 10 en 22,7 procent. Een hoog ziekteverzuim blijkt volgens de cijfers geen indicatie voor zwaarder medicijngebruik, vaker vastbinden of meer agressieve bewoners.

Achterhaald
De organisatie van zorgondernemers ActiZ is niet blij met de Volkskrant-meting. De in 2006 verstrekte gegevens zijn volgens de verpleeghuiseigenaren nu al achterhaald. Recentere informatie is volgens de krant niet beschikbaar.

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.