Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Werkdruk verpleegkundigen zorgelijk

De werkdruk in de ziekenhuizen groeit onrustbarend snel volgens hoogleraar verplegingswetenschap Rianne de Wit.


Verpleegkundigen krijgen de zorg over steeds meer patiënten, met als direct risico een toenemend aantal fouten, complicaties en verwijtbare sterfgevallen, zo schrijft Dagblad De Limburger vandaag.

Personeelsverloop
Rianne de Wit, die doceert aan de Universiteit Maastricht, baseert zich daarbij onder meer op landelijke onderzoeksgegevens. Zelf bracht ze het personeelsverloop, de patiëntenstroom en het aantal verpleeg- en ligdagen in beeld van de afdeling oncologie in het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM).

Niet uniek
De hoogleraar zag er het aantal fte’s fors dalen en het aantal patiënten per verpleegkundige stijgen. De werkdruk steeg de afgelopen vijf jaar met in totaal 12,1 procent; het sterkst in 2005 en 2006 met steeds 5 procent. De trend is niet uniek voor het AZM, benadrukt De Wit. Zij heeft geen reden aan te nemen dat haar cijfers niet zouden gelden voor alle andere Nederlandse ziekenhuizen.

Bestuur
Eerder tijdens haar oratie adviseerde De Wit verpleegkundigen om  zitting te nemen in de Raden van Bestuur en het zorgmanagement. Meebeslissen over beleid zou belangrijk zijn omdat verpleegkundigen het dichtst bij de patiënt staan. De kwaliteit van de verpleging bepaalt de kwaliteit van zorg, stelt De Wit.Lees ook:

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.