Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Taken ziekenhuizen overnemen door huisartsen’

Huisartsen en verloskundigen moeten meer taken uitvoeren die nu in het ziekenhuis gebeuren, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.


De Kamer wil dat minister Klink van Volksgezondheid hiervoor zorgt. De PvdA en de ChristenUnie steunen een motie die het CDA hier onlangs over in diende.

 
Goedkoper en te hoge werkdruk
Het voorstel komt van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens het CDA is het voor zorgverzekeraars nu nog goedkoper om mensen met relatief eenvoudige aandoeningen in een polikliniek te laten behandelen. Feitelijk is de geleverde zorg in de eerste lijn echter goedkoper.
De Landelijke Huisartsen Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen steunen het plan ook. De komende jaren steeds meer mensen zorg nodig hebben vanwege de vergrijzing. Om te voorkomen dat de ziekenhuizen het werk straks niet meer aankunnen, moeten huisartsen een deel van hun taken overnemen.
 
Ouderen
Het gaat vooral om de behandeling van ouderen met een chronische ziekte, zoals diabetes, longaandoeningen, hartklachten of botontkalking. Voor controles en kleine chirurgische ingrepen, zoals het weghalen van klieren, hoeven mensen dan niet meer naar het ziekenhuis. ,,Het voordeel voor met name oudere patiënten is dat ze vaak dichter bij huis kunnen worden geholpen,’’ zegt Omtzigt.
 
AD /Trouw
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.